Welkom!

Kun je Middelburg aanwijzen op de kaart? Waar ligt het Markermeer? Betaal je op Bonaire met euro's of dollars? Deze website is bedoeld voor iedereen die zijn of haar kennis van Nederland wil vergroten: kinderen en jongeren die oefenen voor een topotoets, en volwassenen en senioren die hun aardrijkskunde kennis op peil willen houden. Op de kaart kun je oefenen met provincies, steden, snelwegen, parken, polders en andere onderwerpen. Ook zijn er quizvragen over wateren en het Koninkrijk der Nederlanden. Kortom: als je op een ontspannende manier je aardrijkskunde kennis wilt testen of bijspijkeren, dan ben je op de goede plek!

Voor leerkrachten

De quizzen op deze website richten zich voornamelijk op het oefenen van de basistopografie van Nederland. Topografie maakt deel uit van de kerndoelen van het onderwijs in wereldoriëntatie, en komt op de meeste basisscholen aan bod in groep 5, 6, 7 en 8.

Kerndoel 50:
"De leerlingen leren omgaan met kaart en atlas, beheersen de basistopografie van Nederland, Europa en de rest van de wereld en ontwikkelen een eigentijds geografisch wereldbeeld."

De quizzen op deze website zijn heel geschikt voor het digibord: zet bijvoorbeeld aan het eind van de les een quiz op het bord die de leerlingen samen kunnen oplossen. Succes gegarandeerd! Uiteraard zijn de quizzen ook geschikt om zelfstandig te oefenen, bijvoorbeeld om lesstof te herhalen voor een topografie toets.

Basistopografie

Basistopografielijst van Cito en KNAG
In deze quizzen wordt geoefend met de 100 Nederlandse termen van de basistopografielijst:
12 provincies
Provincie hoofdsteden
Waddeneilanden
Wateren
Plaatsen in Noord-Nederland
Plaatsen in Zuid-Nederland
Plaatsen in West-Nederland
Plaatsen in Midden-Nederland

Geobas lesstof
In de quizzen over de afzonderlijke provincies wordt geoefend met de plaatsnamen uit de aardrijkskundemethode Geobas van Noordhoff Uitgevers, aangevuld met toponiemen van de Cito Basislijst Topografie.

Kleine schermen

Deze website is geschikt gemaakt voor computers, tablets en telefoons. Heb je moeite met het juist aantikken van plaatsen op een telefoon? nraakschermen? Gebruik dan een stylus pen.

Bronvermelding

De gegevens over Nederlandse plaatsen en wateren zijn ontleend aan Wikipedia, de Bosatlas en de Geobas methode. Bij de spelling van aardrijkskundige namen is de Taalunie leidend geweest.
Bij de samenstelling van de quizzen bij Nederland en het water is gebruik gemaakt van informatie van de Rijksoverheid, het CBS, de waterschappen, Wikipedia en de aardrijkskunde methoden Meander en Geobas.

Contact

Topo Wereld is een uitgave van EastDock Media in Amsterdam.
Feedback wordt op prijs gesteld via: info@topografie-nederland.nl

Meer topografie websites

toporopaToporopa
Vergroot je kennis van Europa met quizzen over landen, de EU, monarchieën, havens, rivieren, bergketens en meer.

topografie wereldTopo Wereld
Leer de wereldkaart kennen met uitdagende geo quizzen over álle landen, hoofdsteden en vlaggen van de wereld.



Meer quizzen:  Toporopa  |  Topo Wereld